Dezîmprietenirea de Facebook

Sunt sigur că ai auzit de veșnica (de câțiva ani) dilemă legată de câte informații le oferim giganților din tech. Fie că-i Facebook sau Google sau oricare altul, cu toții sunt interesați să obțină cât mai multe informații despre fiecare dintre noi, astfel încât să ne ofere cele mai bune servicii. Adică să plaseze o reclamă care ne oferă exact ce ne dorim, exact în momentul în care ne dorim.

Acest lucru a condus la ceva de care nu mi-am dat seama decât abia după ce am citit biografia lui Elon Musk, anume că cele mai luminate minți contemporane lucrează de zor la a ne vinde nouă reclame. Dar despre asta am să vorbesc cel mai probabil într-o altă postare.

Momentan observ doi poli1 de opinii pentru care lumea vrea să renunțe la Facebook, sau cel puțin să-l folosească mai rar:

Pentru a nu risca să transform postarea într-un scenariu de teleshopping, o să mă opresc cu motivele pentru care Facebook ne nemulțumește pentru că fiecare le știe/conștientizează într-o anumită măsură, și o să continui cu două soluții simple, care în același timp nici nu o să te izoleze de comunitate2 (asta pentru că „din fericire” Facebook a separat serviciul de mesagerie de partea de Social Media).

1. Dezactivează contul

E simplu și eficient. Oricât de mult ți-ai dori să intri din nou să dai scroll pe feed, să vezi ce au mai făcut prietenii, nu vei mai putea. Bine…, vei putea. În orice moment după ce ți-ai dezactivat contul, dacă te reloghezi cu aceleași email și parolă, contul va fi automat reactivat.

Țin să menționez că deși contul este dezactivat, încă vei mai avea acces la Facebook Messenger, ceea ce înseamnă că poți în continuare ține legătura cu toți prietenii. Numai că acum trebuie să-i întrebi ce mai fac, ca să afli ultimele noutăți. Așadar, dacă vrei să vezi cum e viața fără Facebook, dar să rămâi în continuare conectat cu prietenii tăi, varianta asta ar putea fi exact ce-ți trebuie.

2. Încastrează-l pe Facebook

Firefox a lansat de curând Multi-Account Containers, o extensie ce îți permite să fii conectat cu mai multe conturi în același timp (cont Google de la serviciu și cel personal, de exemplu). Partea frumoasă este că sesiunile, cookie-urile și alte lucruri pe care site-urile le folosesc pentru a-ți putea oferi servicii mai bune (adică pentru a te urmări3), sunt stocate în locații diferite, astfel încât, contul personal nu va ști pe unde ai navigat în interes de serviciu și viceversa. Pe noi nu ne interesează să folosim conturi diferite de Facebook, ci doar să-l izolăm. Încastrat în acel container, cu zona lui de stocare, o să pară că singurul site accesat vreodată pe internet este Facebook. Asta da, păcăleală de 1 aprilie pentru platforma de socializare de care încercăm să ne dezîmprietenim.

Dacă vrei o versiune a extensiei care să fie deja configurată, ea deja există: Facebook Container. De fiecare dată când accesezi site-ul, el se va deschide într-un tab nou, deja încastrat în container. Se pare că cei de la Mozilla s-au gândit la toate.

Concluzie

Indiferent că te îngrijorează timpul petrecut în News Feed, sau câte lucruri știe Facebook despre tine, cei doi pași simpli de mai sus îți vor oferi ceva liniște, și, de ce nu, poate și ceva mai mult timp în care te poți ocupa de altceva ce-ți place.

Note:

[1] Nu exclud ca anumite persoane să aibă ambele opinii. Consider că ele nu sunt nicidecum mutual exclusive.

[2] Deși, după mine, aceasta este o scuză care nu prea ține. Chiar ați renunța să contactați o persoană dragă/apropiată/care vă este rudă sau prieten doar pentru că nu folosește aceeași platformă de socializare sau aplicație?

[3] Nu doar pentru asta sunt cookie-urile, dar ținând cont că acesta este subiectul postării, m-am referit doar la această uzitare. Printre altele, poate fi, de exemplu, menținerea utilizatorilor logați între două accesări, salvarea coșului de cumpărături într-un magazin online, salvarea de preferințe pe un website, etc.

Referințe:

On Leaving Facebook

Why I deleted Facebook